Midsommar

Glad midsommar önskar jag er alla!

Ett skönt citat från en skön person

Cecilia Torudd spelar tvärflöjt och sa något i stil med det här om sin dolda talang i en intervju häromdagen:

Jag spelar så pass bra att jag förstår hur dålig jag egentligen är.

(Jag gör inga anspråk på att det var den exakta ordalydelsen, men essensen är densamma).

Grannar, grannar, grannar...

Å dessa grannar... Inte bara mina grannar, utan grannar i största allmänhet. När sommaren kommer är det som om vi alla lever i ett och samma hem: stereoapparater på högsta volym vilket tid som helst på dygnet, cigarettrök som sätter sig i även ickerökares sängkläder, grillos som ligger tätt i bostadsområdet, sågning och borrning i verandabyggen klockan 23 en vardagkväll.

Visst ska vi njuta av den korta sommaren vi har här i kalla Norden, men betyder det att vi helt ska sluta ta hänsyn till våra grannar? Det kanske tål att tänka på att bara för att just du eller jag har semester en viss period så finns det andra som arbetar som vanligt och ska upp i ottan.

En kulturell resa i vardagen

Jag har tidigare skrivit om erfarenheter jag gjort under mitt ständiga pendlande till huvudstaden. Alltid samma ansikten som möter mig tvärs över pendeltågsgången och på perrongen, vare sig jag är min landsortshåla eller i storstaden.

På tåget kan jag inte hjälpa slås av att vårt dagliga resande i mycket är en kulturell resa. I början av mina morgonresor består nämligen passagerarna till största delen av medelsvenssons på väg till sina medelklassarbeten. Vid andra perronger, närmare stan men ändå så pass långt från stan att det är möjligt att ha råd med hyran, kliver framförallt invandrade eller människor av utländsk härkomst på tåget.

Vi lever sannerligen i en segregerad värld, och aldrig verkar de tu mötas - inte ens i en pendeltågsvagn.

Högre studier - lönsamma för staten

Många är vi som gått på myten att högre studier på olika sätt skulle vara lönsamma för oss som individer. Om det i någon aspekt är lönsamt med högre studier så är de framförallt lönsamma för staten. Alla dessa studenter på landets högskolor och universitet, ett stort antal färre i arbetslöshetsstatistikens staplar.

Vi betalar dessutom i längden dyrt för att "hjälpa" staten på traven. Många står i slutändan med stora studielån som skall betalas till varje pris, trots att den dyrköpta utbildningen kanske aldrig kommer till användning. Visst, studielån är relativt billiga lån men betalas ska de och nu slås det larm om att allt fler före detta studerandes skulder leder till inkasso.

Nej, skriv av studieskulderna för alla som lockades in i studiefällan i mitten av 90-talet fram till dags datum!

hits