Sjukt att gilla sånt här?

Publicerat på http://www.svd.se/ i går torsdag 6 mars 2008:

Så bordar man ett flygplan snabbast


Vi har alla vart där. Ändlös väntan vid gaten, därefter milslång kö för att visa upp boardingkortet, sedan passagerarstockning i tunneln till flygplanet och till sist blockerad mittgång ombord.

Men nu har en forskare kommit på hur man smidigast bordar ett flygplan, skriver Guardian. Kärnfysikern Jason Steffen har med hjälp av en matematisk formel som beräknar atomers och molekylers rörelsemönster räknat ut hur boardingtiden skulle kunna förkortas till en sjundedel av sin längd i dag.

Steffen kom fram till att ett kölappssystem vore lösningen, och att hälften av de som har fönstersäten går ombord först, men lämnar en tom sätesrad emellan sig. Detta för att ha rum nog att hiva upp väskor i bagagehyllan på smidigast möjliga sätt. Därefter skulle de tomma sätesraderna fyllas upp vid fönsterplatser enligt samma mönster, sedan mittensättena och till slut sätena närmast gången.

Studien har Jason Steffen nu fått publicerad i tidskriften Nature News. Hur han kom på idén?

-Jag var på väg från en konferens och fick vänta i nästan en halvtimma för att komma igenom gaten. Så jag bestämde mig för att hitta en bättre metod, säger Steffen till Guardian.


Karin Fyrlund


Kommentarer:
Postat av: jesterdaze

Jag tror att denna metod adresserar enbart en del av problemet, tyvärr.

De andra delarna består i:
- bristen på plats för handbagage, i den mängd det tas med. De som kommer sist ombord får nästan ofelbart placera sin väska vid fötterna, vilket avsevärt försämrar komforten. Vissa passagerare vill på så tidigt som möjigt. Till varje pris tycks det.
- taxfree-handlande turister. Det finns alltid de som kommer sent, och hur ska de hanteras i ett kölappssystem? Ska de få stoppa upp kön?

Inte ens "vänligen borda planet nu om du sitter på rad 32 eller högre" funkar ju särskilt bra.


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits